Arbetsförmedlingen ifrågasatte mitt yrkesval.

Juliana Amado fick rådet på Arbetsförmedlingen att söka en annan utbildning, eftersom att elektrikeryrket inte var något för tjejer. Det gjorde henne ännu mer säker på att det var just det hon ville göra. ”Många tror att jobbet bara kräver fysiskt styrka, men det stämmer inte alls.”

Julia Amado ville inte arbeta som servitris hela livet och letade efter en utbildning som passade hennes intressen för teknik. Hon blev besatt av el, men på Arbetsförmedlingen ifrågasattes hennes val. ”Det är bara killar som väljer elektrikerutbildningen fick jag höra.”

 

Var det fler som tvivlade?

Ja, det var många som undrade och sa att det kommer bli svårt för dig som kvinna. På Arbetsförmedlingen varnade de mig också för att det var många som sökte, påstod att ett stort antal killar redan stod på kö och väldigt få tjejer.

 

Vad väckt det här för reaktioner hos dig?

Jag blev absolut inte osäker på mitt val, men jag började fundera över varför så många tänker så här. Varför ifrågasätter man alltid kvinnor, varför förutsätts man inte kunna? Vi är alla människor med två händer och två ben. En rimligare reaktion skulle ju vara att bli uppmuntrad att försöka.

 

Varför är så få tjejer som väljer att plugga till elektriker?

Just nu jobbar jag som lärling och det är en stark machostämning bland elektrikerna på elföretagen, det handlar nog mycket om det, att det är svårt att känna att man tillhör den kulturen. På det företaget där jag jobbar just nu är vi bara tre tjejer av ungefär sextio anställda.

 

Bemöts du annorlunda för att du är tjej?

Ibland blir jag ombedd att göra de enklare uppgifterna, medan de svårare sakerna lämnas över till en kille.

 

 

Men det är aldrig någon som kan förklara varför jag som tjej inte skulle klara av det lika bra. Varför kan jag inte göra det där också? Den frågan har jag ställt till de som jag jobbar med. Då brukar de säga att du är ju tjej, du har inte styrkan som krävs. Men det handlar inte om råstyrka, man måste kunna tänka också.

 

Märkte du av någon sexism eller diskriminering när du pluggade?

Nej, inte när jag pluggade. Jag var inte den enda tjejen och inte den enda som inte var svensk.  Men i början brukade killarna i klassen fråga oss tjejer ”behöver du hjälp?” var femte minut, och det behövde vi ju såklart inte.

 

Hur är stämningen på din lärlingsplats?

I början märkte jag att de inte trodde på mig riktigt, men när jag visade vad jag kan blev stämningen helt annorlunda. Nu blir jag behandlad som en i gänget.

 

Känner du att du måste bevisa mer än killarna och att du måste anstränga dig hårdare?

Absolut, jag måste bevisa mig hela tiden. Det finns fortfarande de som tror att killarna kan bättre, men jag bryr mig inte om det.

 

Vad är det bästa med elektrikeryrket?

El är så spännande. Jag gillar att jobba självständigt och att lösa problem. Fler tjejer borde välja att plugga på elutbildningen.

Prova och se hur kul det är!

 

Foto: Hannele Kenttä